Unenlahja

Päivän paras hetki on kun saa virkeänä herätä aikaisin aamulla, aivot virittyneenä ja hymy suupielillä. Siinäpä lause täynnä asiavirheitä omalta kohdaltani.

En muista että herääminen olisi koskaan ollut miellyttävä tilanne. Onhan se keskimääräisesti mukavampi, että herää kuin on heräämättä mutta kivaksi tuota hetkeä en ole vielä kokenut. Aivan sama kuinka monta tuntia unta on takana tai mitä kello on tai miten linnut laulavat ja aurinko paistaa täydellisessä kulmassa luoden toivoa elämään.

Silti nukahtaminen on mukava asia kun se tapahtuu. Olettamus, itse asiassa. Ei mulla ole käsitystä itse nukahtamisen hetkestä. Mitä silloin tapahtuu sellaista, että se täytyy aina pyyhkiä pois mielestä? Miksen saa sitä hetkeä muistaa? Mistä meitä varjellaan?

Nukkuminenkin on hämärän peitossa kun sitä voi itse tutkiskella ja havainnoida ainoastaan jälkikäteen. Kappas, taisin nukkua kun aikaa on kulunut ja itsellä ei ole ajan kulumisesta tai sen aikaisista tapahtumista mitään käsitystä. Sama ilmiö kai kuin monella ihan perus lauantai-iltana.

 

Aikaisemmin on ajateltu, että unen aikana aikaisemmin luodut uudet ja tärkeät hermosoluyhteydet aivoissamme vahvistuvat ja siten mieliimme jäävät ne uudet opit ja muistot, joita olemme saaneet kerätyksi valveilla olon aikana. Nyt näyttäisi siltä, että uni toimiikin enemmän siivoajana kuin vahvistajana: unen aikana vähemmän tärkeät yhteydet purkautuvat ja ikään kuin valuvat viemäriin tärkeimpien jäädessä jäljelle. Uni-saneeraus Oy.

Uni on siis merkittävä asia ja siksi siihen liittyviä neuvojakin on maailma pullollaan. Totuuksia ja vinkkejä löytyy joka lähtöön. On sanottu, että unen laatu on suoraan verrannollinen valon laatuun, jolle päivän aikana altistuu ja pimeyteen, jossa saa nukkua. Altistuminen keinovalolle läpi vuorokauden ei edes kuulosta hyvältä mutta on todellisuutta varmasti monessa paikassa. Ole päivän aikana luonnonvalossa ja nuku yösi täydellisessä pimeydessä. Siinä neuvo, joka varmasti auttaa laadukkaampaan nukkumiseen.

Juo lasi lämmintä maitoa ennen nukkumaan menoa. Siinäpä klassinen neuvo auttamaan puolestaan nukahtamisessa. En ole koskaan kokeillut, ei houkuttele kulinaarisesti ja arkijärki on sanonut vastaan sen suhteen, että kun olisi tarkoitus rauhoittaa elintoimintoja, niin ruoansulatuksen käynnistäminen ei tunnu järkevältä. Kenties väärin ajateltu, kenties tämä toimisikin. Ehkäpä tämä onkin vireystilan pahin vihollinen: ”Oi ei, suurin heikkouteni! LASILLINEN LÄMmintä mai–…”.

 

Nukahtaminen on itselle herkkä laji. Minulle ei ole ongelma jos herään yöllä, sillä tiedän, että uni tulee taas aivan heti ja nukahdan uudelleen. Mutta se yön ensimmäinen nukahtaminen, se on se herkkä paikka. Sopivassa hetkessä pieni häiriö ja nukahtamisen voi siirtää suoraan tunnilla eteenpäin. Ja ajoittain nukahtaminen kestää tunteja. Syistä, jotka eivät aina ole itsellekään selviä mutta lista on kuitenkin pitkä itse tunnistettuja aiheita. Suurin osa fysiologiaan liittyviä.

Toisilla nämä asiat ovat toisin päin. Jokaisella on omat ominaisuutensa, häiriönsä ja haasteensa, tai sitten ei ole mitään ongelmia. On niitäkin ihmisiä, joille uni tulee itselleenkin lähes yllätyksenä. Uni saattaa tulla kesken lauseen – oman lauseen. Se on kummallinen tilanne se. Uni kai vaan ottaa vallan kun toisella unen tuleminen vaatii kaksisataa asennonvaihtoa tunnissa sekä pienen uhrin jumalille.

Joka tapauksessa ensimmäinen yö vieraassa paikassa on todennäköisesti yö, jona nukut huonommin. Aivot eivät ole huoletta kun ei voi vielä tietää onko tämä paikka turvallinen nukkumiseen. Kuulostaa evoluution kannalta järkevältä. Henkiin ovat jääneet ne, jotka ovat epäileväisempiä turvallisuuden osalta. Uskon kun näen-tyyppinen osasto on jäänyt jäljelle jatkamaan sukua.

 

Niin, nukahtaminen ja nukkuminen. Ei ole toista ilman toista. Ne ovat kaksi asiaa, joista meillä kaikilla taatusti on kokemusta, sillä kaikki eläimet nukkuvat ja uni on oleellinen osa terveyttämme. Ilman unta emme edes pysyisi hengissä, ilman huoltoa rattaat eivät pyöri. Siksi onkin kummallista kuinka herkkiä häiriöille ovat monelle meistä sekä nukahtaminen että nukkuminen. Luulisi, että näistä olisi muodostunut kovinkin helppo ja luotettava kokonaisuus sukupolvien kuluessa, automaatio jopa.

Luulisi, että nukahtaminen olisi pelin tässä vaiheessa jo helppoa kuin hengittäminen. Luulisi.

Katson sinua, evoluutio!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s