Autojuna-asema

Autojuna on semmoinen juna, johon voi lastata auton mukaan. Turusta löytyy sellainen, Pasilastakin.

 

Tänään olin menossa Turun juna-asemalta Pasilan asemalle aamulla ja sitten toisin päin iltapäivällä. Tilasin matkaliput etukäteen ja sehän on nykyään kovin helppoa tehdä vaikka sitten kotoa jo etukäteen. Ei tarvitse tulostella lippujakaan, kun ne saa sähköisesti itselleen. Kolmella eri tavallakin vielä: sähköpostiin, linkkinä tekstiviestillä ja siihen Valtionrautateiden, tuttavallisesti VR:n, omaan älypuhelinsovellukseenkin.

Näin minä teinkin. En vain tilatessa vielä aavistanut, että pääsenkin autojunan kyytiin.

 

Aamulla omalla autolla ensin Turun rautatieasemalle tai paremminkin radan toiselle puolelle, josta ylikulkusiltaa pitkin itse asemalle. Vähän vilpoinen ilma mutta rauhassa sai kävellä ja tunnustella harmaata aamua kun oli riittävän ajoissa lähtenyt kotoa. Tänään ei tarvinnut lähteä kukonlaulun aikaan vaikka matkaa olikin edessä. Eikä edes satanut vaikka sekin mahdollisuus oli ilmeinen pilviä tarkastellessa. Normaali aamu.

En ole vuosikausiin käyttänyt junaa mutta silti huomasin ihmetteleväni asemalla miksi laiturilla on vain muutama ihminen odottamassa junan saapumista. Pianhan se selvisi. Samoin kuin sekin, että miksi aseman pääovien edessä oli niin paljon ihmisiä. He jo odottelivatkin siellä sitä autojunaa.

Matkustajat busseihin ja matkaan. Juna-asemalta juna-asemalle linja-autolla. Autojunalla. Siinähän sen toinen merkitys onkin. Bussikuskikin kuulutti olevansa nyt tämän junan kuljettaja, joten eihän siinä sitten ole mitään epäselvää.

 

Junalippu Perus. Niin siinä lukee mutta ei se juna pyörillä kuitenkaan taida olla se perus.

 

Linja-autossa on myös tunnelmaa. Kuulitko lauseen laulun muodossa omassa mielessä? Löytyikö sanoihin rytmi? Mun ainakin on mahdotonta lukea lausetta ilman säveltä. Kaveri muistutti YouTuben linkin myötä, että Kummelikin teki pienen pätkän aiheesta. Katsoin videon. Siinä oli eri tunnelma. Puuduttavampi on ehkä se oikea sana, joka oli omassa matkanteossani. En nyt luettele ruumiinosia, jotka puutuivat tuolla matkalla mutta sanotaan, että niitä oli kuitenkin useita. Istuminen on vähän ahtaampaa linja-autossa kuin junassa.

 

On toki väärin sanoa, että matkaa ei olisi taittunut junalla. Kyseinen autojuna kun vei tietenkin Helsingin päärautatieasemalle kun minä olin matkalla Pasilaan. Lähijunalippu automaatista ja junaan. Päärautatieasemalta Pasilan asemalle. Sinne autojuna-asemalle.

 

Olin varannut reilusti aikaa matkantekoon, joten kiire ei tullut missään vaiheessa. Muistelisin, että raiteilla matkatessa, tai aikoessa matkata raiteilla, on hyvä varata pelivaraa omaan aikatauluun, jos vain mahdollista. Kannatti.

 

Paluumatka sujuu nyt mukavasti siinä kulkuvälineessä, johon olin matkalipun ostanutkin.

 

Pasilan asemalta lähdettäessä junassa kuulutetaan, että paikkalipun vaunuun viisi varanneet ovatkin ehkä jo huomanneet, että vaunua viisi ei junasta kuitenkaan tänään löydy. Kuuluttaja toivoi, että kaikki kuitenkin löytävät jonkin paikan ja kaikki mahtuvat istumaan. Hyvin mahdutaan.

Kuuluttaja pahoitteli myös tämän päivän liikennekatastrofia. Liikennekatastrofi on melko voimakas ilmaisu mutta onhan tänään varmasti monessa paikassa heiluteltu käsiä.

 

”Seuraavana Kupittaa. Nästa Kuppis. The next stop Kupittaa.” Kohta jo siis perillä. Hyvinhän tää matka meni. Autojunat ja kaikki.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s